CARDIAC SURGERYDo age, diabetes and left ventricular function affect the outcomes of ischemic mitral valve repair? - Jankauskiene, Loreta; Svagzdiene, Milda; Sirvinskas, Edmundas; Kinduris, Sarunas; Adomavicius, Darius (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Zostało dobrze udokumentowane, że starszy wiek, przewlekłe choroby współistniejące (takie jak cukrzyca, przewlekła obturacyjna choroba płuc itp.) oraz słaba czynność lewej komory mogą zwiększyć wskaźniki powikłań pooperacyjnych i pogorszyć ogólne wyniki operacji pomostowania aortalno-wieńcowego ( coronary artery bypass – CABG) z jednoczesną naprawą niedokrwiennej niedomykalności zastawki mitralnej. Materiał i metody: Przeanalizowano retrospektywne dane 394 pacjentów po CABG i zaopatrzeniu zastawki mitralnej (głównie anuloplastyce). Pacjentów podzielono na grupy według wieku, obecności cukrzycy oraz frakcji wyrzutowej lewej komory ( left ventricular ejection fraction – LVEF). Dane echokardiograficzne, wskaźniki powikłań pooperacyjnych (wstrząs kardiogenny, przedoperacyjny zawał mięśnia sercowego, krwawienie z przewodu pokarmowego, zaburzenia poznawcze, udar, posocznica, głębokie zakażenie rany operacyjnej) oraz wczesną i odległą śmiertelność porównano między sparowanymi grupami. Wyniki: Pomiędzy grupami wiekowymi nie stwierdzono różnic w odniesieniu do przebudowy lewej komory. U młodszych pacjentów obserwowano istotnie częstsze występowanie sepsy oraz głębokich zakażeń ran operacyjnych. Pacjenci z cukrzycą nie wykazywali zmian pomiędzy przed- i pooperacyjną klasą NYHA, a okołooperacyjna niedomykalność zastawki mitralnej występowała wśród nich częściej niż u pacjentów bez cukrzycy (odpowiednio 10,3% i 3,1%, p < 0,05). We wszystkich grupach LVEF niedomykalność została znacząco zmniejszona, jednakże przebudowa lewej komory była wyraźna jedynie u pacjentów z „niskimi” i „umiarkowanie obniżonymi” wartościami LVEF. Wspomniane trzy grupy nie różniły się pod względem powikłań pooperacyjnych. Wnioski : Starszy wiek, współistniejąca cukrzyca i obniżona wartość LVEF nie wpływają na wczesną i odległą śmiertelność, w tym na wczesne wyniki pooperacyjnej naprawy niedokrwiennej niedomykalności zastawki mitralnej po CABG. Współistniejąca cukrzyca zwiększa wskaźniki okołooperacyjnej niedomykalności zastawki mitralnej i wpływa ujemnie na odwracanie przebudowy lewej komory ( reverse LV remodeling ).