CARDIAC SURGERYThe use of a new hybrid stent graft for the repair of extensive thoracic aortic aneurysms with the frozen elephant trunk method – first Polish experiences - Zembala, Michał; Krasoń, Marcin; Hrapkowicz, Tomasz; Przybylski, Roman; Filipiak, Krzysztof; Borowicz, Marcin; Niklewski, Tomasz; Głowacki, Jan; Wolny, Tomasz; Nadziakiewicz, Paweł; Walas, Ryszard; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Technika frozen elephant trunk (FET) jest rozwinięciem klasycznej metody typu elephant trunk wprowadzonej w 1983 r. przez Borsta celem leczenia rozległych tętniaków aorty piersiowej. Istotą nowej metody jest odmienna proteza aortalna, która składa się z części dakronowej mającej – lub niemającej – odgałęzienia do naczyń tętniczych odchodzących od łuku aorty oraz port do krążenia pozaustrojowego, z samorozprężalnym, nitinolowym stentgraftem. Takie połączenie umożliwia kompletne, jednoetapowe leczenie patologii w obrębie łuku i początkowego odcinka aorty zstępującej, pozwala także na dwuetapowe, hybrydowe leczenie rozległych tętniaków aorty piersiowej obejmujących swym zasięgiem znaczną część aorty zstępującej. Niniejszy artykuł prezentuje cztery przypadki implantacji protezy Vascutek ThoraFlex u chorych z rozległą chorobą tętnicy głównej.