HEART AND LUNG FAILURE, TRANSPLANTOLOGYThe impact of chronic kidney disease on the annual prognosis in patients 80+ years old suffering from chronic heart failure - Cichocka-Radwan, Anna; Ciurus, Tomasz; Lelonek, Malgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Powszechnie wiadomo, że z wiekiem funkcja nerek ulega upośledzeniu. Cel: Celem badania była ocena wpływu przewlekłej choroby nerek (PChN) na roczne rokowanie pacjentów ≥ 80. roku życia hospitalizowanych z powodu przewlekłej niewydolności serca (PNS). Materiał i metody: Badaniem objęto 141 kolejnych chorych w wieku 80-92 lata (średni wiek: 82,4 roku, 44,7% mężczyzn). Analiza prospektywna zawierała 61 zmiennych z współczynnikiem przesączania kłębuszkowego (GFR) i występowaniem zgonów w obserwacji rocznej. Pacjentów podzielono i analizowano w zależności od GFR. Wyniki: Przewlekłą chorobę nerek definiowaną jako GFR < 60 ml/min/1,73 m 2 odnotowano u 93 pacjentów (66%). Udokumentowano zależność pomiędzy GFR < 60 a starszym wiekiem (p = 0,0001), niższym BMI (p = 0,003), bardziej zaawansowaną klasą NYHA III (p = 0,007), wyższym stężeniem NT-proBNP (p = 0,023), niższym stężeniem hemoglobiny (p = 0,0004), niższą LVEF (p = 0,005) oraz dodatkowo dłuższym okresem hospitalizacji (p = 0,005), częstszymi wewnątrzkomorowymi blokami przewodzenia (p = 0,017) i rzadziej wykonywaną koronarografią (p = 0,021). Z kolei GFR < 30 ml/min/1,73 m 2 wykazano u 14 pacjentów (9,9%). Podobnie zależności jak dla GFR < 60 wykazano dla GFR < 30, a ponadto stwierdzono związek z wyższym stężeniem hsCRP (p = 0,003) i D-dimerów (p = 0,002) oraz częstszym występowaniem dyslipidemii (p = 0,004) i choroby pnia tętnicy wieńcowej lewej (p = 0,007). Śmiertelność roczna w całej populacji wyniosła 14,2% (n = 20) i była wyższa (16,1%), jeśli GRF wynosił < 60 i jeszcze wyższa (21,4%) przy GRF < 30. Związek pomiędzy wystąpieniem zgonu a GFR < 60 i GRF < 30 był jednak nieistotny statystycznie (dla GFR < 60 – p = 0,505, dla GRF < 30 – p = 0,547). Wnioski : Śmiertelność roczna pacjentów ≥ 80. roku życia z przewlekłą niewydolnością serca była wysoka, ale związana nieistotnie statystycznie z przewlekłą chorobą nerek.