HEART AND LUNG FAILURE, TRANSPLANTOLOGYThe role of statins in chronic heart failure - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Szczurek, Wioletta; Król, Bogumiła; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Skuteczność statyn w zmniejszaniu śmiertelności i chorobowości u chorych z udokumentowaną chorobą wieńcową jest niepodważalna, natomiast wyniki badań dotyczących efektów działania statyn u chorych z przewlekłą niewydolnością serca (CHF) pozostają sprzeczne. Wprawdzie liczne badania retrospektywne wykazały poprawę rokowania u chorych z CHF leczonych statynami, jednakże dwa badania kliniczne z randomizacją – GISSI-HF i CORONA – nie potwierdziły korzystnego działania rosuwastatyny w tej grupie chorych. Korzyści ze stosowania tej grupy leków u chorych z CHF wynikają prawdopodobnie przede wszystkim z ich działań plejotropowych, takich jak poprawa funkcji śródbłonka, hamowanie aktywacji neurohumoralnej i zmniejszenie aktywacji prozapalnej. Z drugiej strony stwierdzono, że niskie stężenie cholesterolu wiąże się z większą chorobowością i śmiertelnością u chorych z CHF. Wydaje się, że konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań klinicznych z randomizacją i zastosowaniem różnych rodzajów statyn w różnych populacjach chorych z CHF.