CASE REPORTSThoracic aorta aneurysm successfully operated on during pregnancy - Mokrzycki, Krzysztof; Biskupski, Andrzej; Kuligowska, Ewelina; Listewnik, Mariusz; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy przedstawiono przypadek 26-letniej pacjentki będącej w II trymestrze ciąży, u której rozpoznano bardzo dużego, bezobjawowego tętniaka prawdziwego aorty wstępującej. W wywiadzie – przebyta operacja koarktacji aorty w 15. roku życia i rozpoznana dwupłatkowa zastawka aortalna. Pacjentkę zoperowano w 22. tygodniu ciąży, wszczepiając prostą protezę nadwieńcowo. Operację przeprowadzono w krążeniu pozaustrojowym z pozostawieniem dobrze funkcjonującej zastawki aortalnej. Nie stwierdzono komplikacji w okresie pooperacyjnym. W 38. tygodniu ciąży pacjentka urodziła zdrowe dziecko z 10 punktami w skali Apgar. U pacjentki zaplanowano zabieg wszczepienia stengraftów do aorty zstępującej, ponieważ badanie tomograficzne klatki piersiowej wykonane kilka miesięcy po porodzie potwierdziło obecność dużego tętniaka poniżej odejścia lewej tętnicy podobojczykowej.