KOZ-a daleko od woza - Pędziński, Bartosz (Menedżer Zdrowia, 2014)
Model koordynowanej opieki zdrowotnej (KOZ) od lat z powodzeniem funkcjonuje w wielu krajach charakteryzujących się różnymi systemami ochrony zdrowia – np. w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy częściowo w Niemczech. Polskie doświadczenia dotyczące KOZ są wciąż bardzo skromne.