Medycyna (prawie) wojenna - Guła, Przemysław (Menedżer Zdrowia, 2014)
Postępowanie z ofiarami urazów to jeden z najbardziej istotnych elementów współczesnej medycyny. Nie bez powodu w wielu krajach do tej kwestii podchodzi się z niezmierną powagą na każdym etapie, poczynając od profilaktyki urazów, na procesie adaptacji zawodowej kończąc. Wiele rozwiązań pochodzi wprost z… medycyny wojennej i wojskowej.