Nieprzekraczalne granice - Cruz, Pedro Yabar; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2014)
Polskie szpitale publiczne ciągle są na państwowej kroplówce. Finansowo pomaga im rząd, samorządy wojewódzkie i powiatowe. Ile można pomagać? Skoro granic nie wyznaczył zdrowy rozsądek – mogą je wyznaczyć akty normatywne Unii Europejskiej obowiązujące także w Polsce. Prezentujemy artykuł na ich temat autorstwa byłego doradcy rządu polskiego Pedro Yabar Cruza, w tłumaczeniu Adama Kozierkiewicza.