Plan ratunkowy - Sobczak, Alicja (Menedżer Zdrowia, 2014)
W końcu I dekady XXI w. wszystkie państwa UE (z wyjątkiem Niemiec i Malty) zanotowały spowolnienie tempa lub ujemną dynamikę wzrostu nakładów na ochronę zdrowia na mieszkańca. Nastąpiło wyraźne odwrócenie wieloletniej wyraźnej tendencji wzrostowej.