Torbiel śluzowa palca – opis przypadku - Jakimcio-Turowska, Emilia; Sompor, Jacek; Przyszlak-Szabała, Małgorzata; Sierocińska-Sawa, Jadwiga; Michalska-Jakubus, Małgorzata; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Torbiel śluzowa jest łagodnym, przeziernym guzkiem zlokalizowanym na grzbietowej powierzchni palca. Wnętrze torbieli wypełnia galaretowaty materiał i pozostaje ona w łączności ze stawem międzypaliczkowym. W etiologii schorzenia znaczącą rolę przypisuje się zmianom zapalnym w stawach. Cel pracy . Przedstawienie przypadku torbieli śluzowej palca ręki oraz trudności terapeutycznych. Opis przypadku . Pacjentka 60-letnia zgłosiła się do Poradni Dermatologicznej z powodu miękkiego guzka zlokalizowanego w okolicy okołopaznokciowej palca środkowego ręki lewej. Obraz kliniczny sugerował obecność torbieli śluzowej. W leczeniu stosowano wiele metod terapeutycznych (punkcja, elektrokoagulacja, krioterapia, leczenie chirurgiczne) z różną skutecznością. Wnioski. Wybór sposobu leczenia torbieli śluzowej palca jest indywidualny, jednak najskuteczniejsze okazało się chirurgiczne usunięcie zmiany.