Suplementacja kwasem foliowym u pacjentów z łuszczycą leczonych metotreksatem – wpływ na działania niepożądane i skuteczność - Żychowska, Magdalena; Batycka-Baran, Aleksandra; Bieniek, Andrzej; Baran, Wojciech (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Metotreksat (MTX) jest lekiem powszechnie wykorzystywanym w dermatologii, m.in. jako jedna z opcji terapeutycznych u pacjentów z łuszczycą i łuszczycowym zapaleniem stawów. Podstawowym ograniczeniem terapii są działania niepożądane. Do najczęstszych należą: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, owrzodzenia w obrębie błon śluzowych jamy ustnej, złe samopoczucie, wypadanie włosów, hepatotoksyczność, supresja szpiku. Sposobem redukcji działań niepożądanych może być suplementacja folianami, tj. kwasem foliowym lub folinowym. Istnieje jednak ryzyko, że zbyt duże dawki folianów mogą ograniczyć skuteczność leczenia. Obecnie brakuje ścisłych wytycznych dotyczących dawkowania kwasu foliowego w trakcie terapii MTX u pacjentów dermatologicznych. Po dokonaniu przeglądu bazy danych PubMed (1960 – marzec 2014 roku), znaleźliśmy jedynie kilka badań, w tym jedno badanie randomizowane przeprowadzone metodą podwójnie ślepej próby, oceniających wpływ suplementacji na występowanie działań niepożądanych i skuteczność terapii MTX u pacjentów z łuszczycą. Doniesienia te sugerują, że regularna suplementacja może zmniejszać odsetek działań niepożądanych, głównie zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ciągle niejasny jest jednak wpływ suplementacji na skuteczność terapii MTX.