Medycyna sądowa w Płocku i byłym województwie płockim (1975-1987) - Przybylska-Wendt, Grażyna (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2013)
Działalność w zakresie medycyny sądowej zaczęła się w Płocku dzięki powstaniu w 1975 roku województwa płockiego i przekształceniu się wówczas Szpitala Miejskiego ZOZ w Wojewódzki Szpital Zespolony. Do tego czasu większość czynności zwłaszcza skomplikowanych, dla prokuratury, sądu i milicji w Płocku oraz w powiecie płockim dokonywał Zakład Medycyny Sądowej AM w Warszawie. W sprawach prostszych natomiast powoływano miejscowych lekarzy różnych specjalności wyznaczanych przez dyrekcję szpitala z przypadku, czyli tzw. łapanki.