Sprawozdanie z 22nd Congress of the International Academy of Legal Medicine w Stambule (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2013)
22. Kongres Międzynarodowej Akademii Medycyny Sądowej (IALM) odbył się w dniach 5-8.07. 2012 roku w Stambule, największym i najbardziej zaludnionym mieście Turcji. Konferencja IALM odbywa się co 3 lata (od roku 1938), a miejscem spotkań były dotychczas różne miasta Europy. W Stambule miejscem obrad było nowoczesne centrum kongresowe Haliç, zlokalizowane przy północnym brzegu zatoki Złoty Róg (Golden Horn) w europejskiej części miasta. Centrum kongresowe dysponowało kilkoma obszernymi salami wykładowymi, w których równocześnie odbywały się sesje tematyczne. Ponadto przyległe do centrum nabrzeże z widokiem na europejską część miasta i wzgórza Pierre Loti, było idealnym miejscem na zorganizowany tam uroczysty bankiet powitalny.