Wpływ wskaźnika masy ciała na rokowanie kobiet leczonych operacyjnie z powodu raka piersi - Frączek, Jerzy; Herman, Krzysztof; Łobaziewicz, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Otyłość jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób, także nowotworów. Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet, stanowiąc pierwszą przyczynę zgonów z powodu nowotworów złośliwych w Polsce. Nadwaga współistnieje z rakiem piersi dość często. Celem pracy była ocena wpływu BMI (wskaźnika masy ciała) na rokowanie kobiet leczonych operacyjnie z powodu raka piersi. Poddano analizie 2 091 kobiet, pierwotnie operowanych z powodu tego nowotworu w latach 1994–2002. Średni BMI wynosił 26,66 kg/m 2 . Chore z wyższym BMI miały bardziej zaawansowany klinicznie nowotwór. Leczenie uzupełniające otrzymało 85,3 proc. kobiet. Średni czas obserwacji wynosił 48,46 mies. U 97 (4,63 proc.) kobiet wystąpił nawrót lokalny nowotworu. Wraz ze wzrostem BMI, w poszczególnych jego przedziałach, rosło ryzyko tego nawrotu (BMI <22 kg/m 2 – 1,92 proc., BMI 22–27 kg/m 2 – 4,88 proc., BMI >27 kg/m 2 – 5,36 proc.). Zgony z powodu rozsiewu wystąpiły u 328 chorych (15,83 proc.). W analizie jednoczynnikowej w grupie chorych na przewodowego raka piersi bez zmienionych przerzutowo węzłów chłonnych wysoki BMI był czynnikiem nieznamiennie pogarszającym rokowanie. W analizie wielowymiarowej tylko stopień złośliwości histologicznej guza wpływał znamiennie na całkowite przeżycia w tej grupie chorych. W analizie wielowymiarowej chorych na przewodowego raka piersi bez zmienionych przerzutowo węzłów chłonnych istotny wpływ na przeżycia bezobjawowe miały: stopień złośliwości histologicznej wg Blooma, wielkość guza oraz BMI (u chorych z prawidłowym BMI bezobjawowe 5- i 10-letnie przeżycia wyniosły 92,7 i 87,7 proc., a u chorych, którzy mieli wysokie BMI, 85,1 i 78,3 proc. – p=0,04455). Otyłość zwiększała, niezależnie od innych czynników prognostycznych, ryzyko nawrotu miejscowego oraz wpływała na przeżycia bezobjawowe chorych na raka piersi bez przerzutów w węzłach chłonnych.