Aktywność katepsyny D u kobiet w przypadkach mięśniaków macicy - Dariusz Szajda, Sławomir; Zalewska, Beata; Michalak, Kamil; Skrzydlewski, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Katepsyna D jest jednym z enzymów kaskady proteolitycznej zaangażowanej w proces rozwoju nowotworu. Fizjologiczne zużycie i rozpad komórek różnych tkanek i narządów oraz wydalanie z komórek drogą egzocytozy ciałek resztkowych powodują występowanie śladowych ilości tego enzymu we krwi i płynach ustrojowych. Znaczne nasilenie rozpadu i zwiększenie aktywności katepsyny D we krwi ma miejsce w niektórych stanach patologicznych. Z tego względu oznaczanie aktywności katepsyny D w surowicy krwi może posiadać znaczenie diagnostyczne. Celem pracy było określenie aktywności katepsyny D w homogenatach mięśniaków macicy oraz tkanek prawidłowych, jak również w surowicy krwi pacjentek z mięśniakami macicy i kobiet zdrowych. W podjętej pracy określono w 18 przypadkach aktywność katepsyny D w homogenatach mięśniaków macicy i zdrowej tkanki mięśniowej macicy oraz w surowicy krwi kobiet z mięśniakami macicy i kobiet zdrowych. Aktywność badanego enzymu określano w 10-proc. homogenatach mięśniaków macicy i zdrowej tkanki mięśnia macicy oraz w surowicy krwi metodą Folina-Ciocalteau w modyfikacji miedziowej i wyrażano ją ilością uwolnionej tyrozyny w nM Tyr/ml/2 godz. Stwierdzono, że aktywność katepsyny D w homogenatach mięśniaków macicy wynosi 151,5±36,2 nM Tyr/ml/2 godz., a tkanek prawidłowych 80,8±17,8 nM Tyr/ml/2 godz. Podobnie aktywność katepsyny D w surowicy krwi kobiet z mięśniakami macicy ma wartość 40,5±13,5 nM Tyr/ml/2 godz., natomiast kobiet zdrowych 26,5±11,8 nM Tyr/ml/2 godz. Uzyskane wartości w materiale badanym i kontrolnym różniły się w istotny sposób statystycznie (p<0,001). Przeprowadzone badania sugerują, iż oznaczanie aktywności katepsyny D może być wykorzystane w ginekologicznej diagnostyce onkologicznej jako informacja komplementarna w stosunku do badania histopatologicznego.