Pierwiastki śladowe: chrom, kobalt i nikiel u chorych z łuszczycą pospolitą w różnych stadiach rozwojowych. Część II. Zależność stężenia chromu, kobaltu i niklu w wybranych składowych morfotycznych i wydalinach od cech klinicznych choroby - Kaszuba, Andrzej; Sielska, Halina; Zaczyńska-Janeczko, Julita; Seneczko, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Przeprowadzono analizę korelacyjną zależności stężeń chromu, kobaltu i niklu w krwinkach czerwonych, osoczu, moczu, włosach i paznokciach w odniesieniu do parametrów klinicznych łuszczycy: wieku, w którym ujawniła się choroba, czasu jej trwania, czasu trwania ostatniego nawrotu i ostatniej remisji klinicznej, powierzchni skóry zajętej zmianami klinicznymi oraz wskaźnika rozległości i nasilenia zmian skórnych (PASI). Stwierdzono wielorakie związki pomiędzy porównywanymi grupami parametrów, jednak generalny kierunek tych zależności nie jest jednoznaczny.