Ryzyko wystąpienia interakcji pomiędzy lekami a preparatami pochodzenia roślinnego wśród pacjentów objętych opieką paliatywną i hospicyjną - Kowalczyk, Adam; Błaszczyk, Feliks; Orońska, Anna; Królak, Aleksandra K. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Wzrastająca popularność preparatów pochodzenia roślinnego oraz fakt samoleczenia się pacjentów może prowadzić do zwiększenia ryzyka występowania interakcji pomiędzy lekami przepisywanymi przez lekarza a lekami lub preparatami pochodzenia roślinnego. Zarówno lekarze, jak i pacjenci powinni brać to pod uwagę, gdyż równoczesne przyjmowanie takich preparatów może wpływać na bezpieczeństwo i efektywność podjętej farmakoterapii.