Mikroflora powietrza wokół i wewnątrz budynków dydaktycznych wyższej uczelni w Poznaniu - Stach, Alicja; Piotraszewska-Pająk, Alina; Stryjakowska-Sekulska, Maria; Filipiak, Marian; Silny, Wojciech (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W pracy przedstawiono wyniki badania zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza wokół budynków uczelni wyższej, położonej w centrum miasta Poznania oraz powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach użytkowanych przez studentów i pracowników. Stwierdzono wysoki i zróżnicowany stopień zanieczyszczenia mikrobiologicznego w badanym powietrzu, zarówno zewnątrz-, jak i wewnątrzdomowym. Dominującą mikroflorą były grzyby strzępkowe (do 55% ogólnej liczby drobnoustrojów), natomiast udział bakterii nie przekraczał 40%. W powietrzu zewnątrzdomowym dominowały bakterie z rodzaju Micrococcus i Bacillus oraz pleśnie z rodzajów Cladosporium , Alternaria , Penicillium i Aspergillus , a w wewnątrzdomowym bakterie z rodzajów Micrococcus , Staphylococcus , Serratia i Bacillus oraz pleśnie Rhizopus , Penicillium , Aspergillus , Cladosporium i Alternaria . Niektóre z wyizolowanych rodzajów pleśni posiadają właściwości alergenne i z pewnością wywierają one negatywny wpływ na zdrowie przebywających w tych pomieszczeniach ludzi.