Umiejscowienie kontroli zdrowia a lęk i depresja u pacjentów z chorobą nowotworową tkanek miękkich i kości - Kosowicz, Mariola; Kulpa, Marta; Ziętalewicz, Urszula; Stypuła-Ciuba, Beata J.; Grzejszczak, Małgorzata; Ziółkowska, Patrycja; Kazalska, Dorota (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2014)
Cel pracy : Ocena nasilenia negatywnych emocji oraz przekonań na temat kontroli zdrowia u pacjentów leczących się po raz pierwszy oraz po raz kolejny, a także ocena, czy występują związki między przekonaniami na temat kontroli zdrowia a negatywnymi emocjami w obu grupach. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 40 pacjentów hospitalizowanych w Klinice Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków Centrum Onkologii w Warszawie. Osoby badane miały 19–69 lat. Grupa badana obejmowała 22 osoby leczące się po raz pierwszy oraz 18 pacjentów leczących się po raz kolejny. Zastosowano Szpitalną skalę depresji i lęku, Skalę umiejscowienia kontroli zdrowia oraz ankietę dotyczącą zmiennych demograficznych. Porównano grupy pacjentów leczących się po raz pierwszy i po raz kolejny pod względem negatywnych emocji i przekonań na temat kontroli zdrowia oraz oceniono związki między badanymi zmiennymi w obu grupach. Wyniki : U pacjentów leczących się po raz pierwszy w porównaniu z pacjentami leczącymi się po raz kolejny stwierdzono wyższy poziom depresji oraz niższy poziom kontroli wewnętrznej i wpływu innych. U pacjentów leczących się po raz kolejny odnotowano istotny ujemny związek między poziomem depresji a kontrolą wewnętrzną. Wnioski : Adaptacja do choroby różni się w zależności od etapu choroby, należy więc stosować interwencje dobrane do funkcjonowania psychologicznego pacjentów.