Prawdopodobne przyczyny pokrzywki przewlekłej u chorych hospitalizowanych w Klinice Dermatologii Akademii Medycznej w Poznaniu w latach 1997–2003 - Rosińska, Anna; Jenerowicz, Dorota; Piotrowska, Karolina; Karpisiewicz, Małgorzata; Łopińska, Patrycja (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Pokrzywka jest niejednolitym zespołem chorobowym, w którym podstawowym wykwitem jest bąbel pokrzywkowy, szybko powstający i ustępujący bez pozostawienia śladu. Umiejscowiony głębiej proces obrzękowy w tkance podskórnej określa się mianem obrzęku naczynioruchowego ( oedema angioneuroticum Quincke ). W oparciu o czas trwania i przebieg choroby dzieli się pokrzywkę na ostrą (wysiewy bąbli, trwające do 6 tyg.) oraz przewlekłą (wysiewy bąbli, utrzymujące się ponad 6 tyg.). W zależności od etiologii zmian skórnych wyróżnić można pokrzywkę alergiczną, niealergiczną, objawową i idiopatyczną. W niniejszej pracy poddano analizie przyczyny pokrzywki przewlekłej u 332 chorych w wieku od 2 do 76 lat, hospitalizowanych w Klinice Dermatologii AM w Poznaniu w latach 1997–2003. Kobiety stanowiły 67% chorych, mężczyźni natomiast 33%. Na podstawie przeprowadzonego wywiadu oraz szczegółowej diagnostyki prawdopodobną przyczynę pokrzywki przewlekłej udało się ustalić u 53% chorych, przy czym u 38,2% chorych pokrzywka przewlekła związana była z utajonymi ogniskami zapalnymi, u 25% chorych stwierdzono nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy, u 6,8% chorych nadwrażliwość na penicylinę, natomiast u 25 na 95 pacjentów (26,5%) dodatni był test z surowicą autologiczną, sugerujący autoimmunologiczną przyczynę schorzenia. U 3,6% chorych rozpoznano różne rodzaje pokrzywek fizykalnych. W przypadku 34,7% chorych stwierdzono więcej niż jedną prawdopodobną przyczynę pokrzywki przewlekłej. W ramach przeprowadzonej diagnostyki u 12,3% badanych chorych nie udało się ustalić możliwych czynników sprawczych schorzenia. Przeprowadzona analiza podkreśla złożoność mechanizmów etiopatogenetycznych pokrzywki przewlekłej oraz wskazuje na możliwość współwystępowania kilku czynników sprawczych, co sprawia, że postępowanie diagnostyczne w tym schorzeniu jest często trudne i długotrwałe.