Oczny trądzik różowaty – aktualne dane etiopatogenetyczne, kliniczne i terapeutyczne oraz opis trzech przypadków - Raszeja-Kotelba, Barbara; Pecold-Stępniewska, Hanna; Dadej, Ingrid; Pecold, Krystyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Trądzik różowaty jest przewlekłą dermatozą współistniejącą ze zmianami ocznymi. U połowy badanych pacjentów z trądzikiem różowatym pierwsze pojawiają się zmiany skórne, u pozostałych 50% chorych zmiany skórne i oczne albo pojawiają się jednoczasowo, albo zmiany oczne wyprzedzają wystąpienie zmian skórnych. Istotą choroby są zaburzenia naczyniowe i proces zapalny indukowane przez różne czynniki etiologiczne, nie do końca poznane. W pracy przedstawiono niektóre dane dotyczące etiopatogenezy, kliniki i terapii trądziku różowatego, powiązanego z objawami ocznymi oraz opisy wybranych trzech przypadków.