Prywatni też są publiczni - Mądrala, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2014)
Badania ośrodków analitycznych i doradczych wskazują, że wartość rynku prywatnych usług medycznych sięga już 40 mld zł i systematycznie rośnie. Dla porównania, wydatki łączne NFZ na ochronę zdrowia to 63,6 mld zł. Takiej proporcji nie można zlekceważyć czy bagatelizować.