Specjalistyczna opieka nad wcześniakami szansą na ich godne życie - Gębska, Kamilla (Menedżer Zdrowia, 2014)
Co dziesiąte dziecko, które przychodzi na świat, jest wcześniakiem. Każdego roku na świecie rodzi się ok. 15 mln dzieci przed 37. tygodniem ciąży. Jednocześnie wcześniactwo jest drugą najczęstszą przyczyną śmierci dzieci do lat pięciu. Walkę o ich zdrowie i życie toczą neonatolodzy przy wsparciu nowoczesnego sprzętu.