Trudności diagnostyczne u pacjenta z uogólnioną łuszczycą krostkową - Juczyńska, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2014)
Wprowadzenie. Uogólniona łuszczyca krostkowa jest rzadką, ciężką postacią łuszczycy. Po nagłym początku może mieć przewlekły, nawrotowy przebieg. Cel pracy. Przedstawienie problemów diagnostycznych u pacjenta z reumatoidalnym zapaleniem stawów i nagłym wysiewem uogólnionych zmian krostkowych. Opis przypadku. Pacjent 66-letni z reumatoidalnym zapaleniem stawów, leczony lekami immunosupresyjnymi, został przyjęty do Kliniki z nagłym uogólnionym wysiewem zmian krostkowych. Choć wynik badania histopatologicznego był niejednoznaczny, ustalono rozpoznanie łuszczycy krostkowej. Powolne ustępowanie zmian skórnych i ich przewlekły, nawracający charakter podtrzymały postawioną diagnozę. Wnioski . Przedstawiony przypadek oraz dane z piśmiennictwa wskazują, że kliniczna i histopatologiczna diagnoza łuszczycy krostkowej może nastręczać trudności. Sugeruje się, że leczenie immunosupresyjne może wpływać zarówno na wynik badania histopatologicznego, jak i efekty leczenia.