Bezpieczeństwo w elektrochirurgii - Jarzynkowski, Piotr; Książek, Janina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Elektrochirurgia wykorzystuje przepływ prądu przemiennego przez tkanki pacjenta w celu osiągnięcia pożądanego efektu klinicznego: cięcia i koagulacji. Diatermie elektrochirurgiczne wykorzystywane są w 80% zabiegów chirurgicznych. Stanowią podstawowe wyposażenie bloków operacyjnych, gabinetów zabiegowych, pracowni endoskopowych oraz szpitalnych oddziałów ratunkowych. Artykuł ma na celu przedstawienie podstawowych zasad działania sprzętu elektrochirurgicznego, co stanowi ważne zagadnienie w pracy pielęgniarek. Po zapoznaniu się z treścią artykułu czytelnik będzie znał zasady bezpiecznego użytkowania diatermii elektrochirurgicznej i – co najważniejsze – będzie wiedział, jak aplikować elektrody neutralne, aby zminimalizować ryzyko oparzenia pacjenta.