Depresje menopauzalne – nietypowy obraz kliniczny, leczenie - Krogulski, Sławomir; Lipińska-Szałek, Agata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Depresja rozumiana jako choroba wymagająca leczenia jest zjawiskiem częstym w okresie przekwitania u kobiet. W literaturze naukowej od dawna trwa dyskusja dotycząca etiologii i patogenezy zespołów depresyjnych tego okresu, odrębności w stosunku do znanych chorób afektywnych oraz problemów związanych z klasyfikacją i terminologią. Podkreślane są m.in. specyficzne cechy dotyczące obrazu klinicznego oraz częsty nietypowy przebieg. Również w leczeniu depresji menopauzalnych zwraca się uwagę na konieczność uwzględnienia specyficznych biologicznych, psychologicznych i psychospołecznych uwarunkowań okresu okołomenopauzalnego. Artykuł ten jest próbą uporządkowania wiedzy dotyczącej powyższych tematów.