CARDIAC SURGERYTrends in mechanical aortic valve replacement surgery in a large, multi-surgeon, single hospital practice - Kalender, Mehmet; Fedakar, Ali; Adademir, Taylan; Salihi, Salih; Boyacıoğlu, Kamil; Özbek, Babürhan; Taşar, Mehmet; Balkanay, Mehmet (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: W ostatnich dekadach wprowadzono do użytku nowe, wysokiej jakości zastawki stosowane w małych pierścieniach aortalnych, które pozwalają na uniknięcie niedopasowania zastawki ( patient prosthesis mismatch – PPM). Celem pracy było przeanalizowanie tendencji występujących w operacjach wymiany mechanicznych zastawek aortalnych w pojedynczym, dużym szpitalu zatrudniającym wielu chirurgów. Materiał i metody: Między styczniem 1999 r. a styczniem 2008 r. 1337 kolejnych pacjentów przeszło operacje wymiany zastawki aortalnej ( aortic valve replacement – AVR) z jednoczesnym powiększeniem pierścienia zastawki lub bez jego powiększenia. Pacjenci z rozwarstwieniami aorty oraz poddani operacjom Bentalla i Rossa zostali wyłączeni z badania. Badanych podzielono na grupy na podstawie użytego rozmiaru zastawki aortalnej. Dane zebrano i przeanalizowano retrospektywnie. Wyniki : Średni wiek pacjentów wyniósł 54,37 ± 17,35 roku (zakres: 10–84 lata); 881 z nich stanowili mężczyźni (65,8%). W badanym okresie liczba wykonywanych operacji powiększenia korzenia aorty zmniejszała się (p < 0,05); istotne statystycznie było przede wszystkim zmniejszenie liczby wykonywanych operacji Nicksa (p < 0,05). W 2008 r. preferowanym rozmiarem zastawki był rozmiar 23, w odróżnieniu od mniejszych rozmiarów preferowanych w 1999 r. (p 0,05). Pomimo zwiększającego się w czasie przeprowadzania operacji łączonych, nie zaobserwowano statystycznego związku tego typu operacji ze wzrostem śmiertelności (p > 0,05). Wnioski : Niniejsza praca wykazała, że unikanie operacji powiększenia korzenia aorty i wszczepianie protez wysokiej jakości o większym rozmiarze jest bezpieczne.