CARDIAC SURGERYEvaluation of olfactory memory after coronary artery bypass grafting - Erdem, Kemalettin; Yurttas, Veysel; Bilgi, Murat; Demırhan, Abdullah; Apuhan, Tayfun; Bugra, Onursal; Daglar, Bahadir (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Celem niniejszej pracy było zbadanie za pomocą testu B-SIT (Brief-Smell Identification Test TM ), czy operacje pomostowania aortalno-wieńcowego ( coronary artery bypass grafting – CABG) mają wpływ na zmysł węchu. Materiał i metody : Wszystkim uczestnikom przed operacją przedstawiono informacje o teście B-SIT i sposobie jego wykonania. Test wykonywano u każdego z pacjentów przedoperacyjnie (d0) oraz 1 (d1) i 3 (d3) dni po operacji. Stężenie białka C-reaktywnego ( C-reactive protein – CRP) badano w tym samym czasie co zmysł węchu. Wyniki : W prospektywnym badaniu wzięło udział 45 pacjentów. Ich średni wiek wyniósł 67 ± 7,55 roku; 29% badanych stanowili mężczyźni. Czas zakleszczenia i czas użycia płucoserca wyniosły odpowiednio 54 ± 32 minuty i 62,5 ± 37 minut. Przetestowano 11 różnych zapachów. W przypadku kilku z nich wystąpiły znaczące różnice pomiędzy badaniami: skóra (między d1 a d3), sosna (między d0 a d3), cebula (między d0 a d1), cebula (między d0 a d3) oraz mydło (między d0 a d1). Pooperacyjne stężenia CRP były znacznie większe niż stężenia przedoperacyjne. Wykonana analiza korelacji pozwoliła na ustalenie, że pooperacyjne stężenia CRP były negatywnie skorelowane z wynikiem testu B-SIT. Wnioski : Wyniki wskazują, że pacjenci po operacjach CABG są narażeni na zaburzenia węchu we wczesnym okresie pooperacyjnym, a ponadto, że zaburzenia węchu są powiązane z pooperacyjnym stężeniem CRP.