THORACIC SURGERYIncidentally diagnosed pulmonary nodules: a diagnostic algorithm - Dziedzic, Robert; Rzyman, Witold (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Bezobjawowy guz płuca wykryty w tomografii komputerowej stanowi coraz częstszy problem kliniczny. Zmiany o charakterze litym, częściowo litym lub nielitym, w zależności od średnicy, można – zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami – poddać obserwacji, diagnostyce radiologicznej lub inwazyjnej albo leczeniu chirurgicznemu. Zmiany o charakterze nielitym lub częściowo litym oraz zmiany lite o średnicy poniżej 8 mm powinny być obserwowane w badaniach niskodawkowej tomografii komputerowej. W przypadku zmian litych o średnicy przekraczającej 8 mm należy ocenić ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego. Pacjenci, u których ryzyko nowotworu jest wysokie, powinni być kwalifikowani do diagnostyki inwazyjnej lub leczenia operacyjnego. Jeżeli ryzyko zachorowania jest niskie, wskazana jest obserwacja zmian. Biopsja aspiracyjna to jedna z podstawowych inwazyjnych metod diagnostyki guza płuca. Cytolologiczne lub histopatologiczne rozpoznanie pomaga w podjęciu właściwej decyzji klinicznej oraz zmniejsza ryzyko niepotrzebnych operacji, wpływając na obniżenie odsetka resekcji łagodnych guzów płuca i zmniejszenie wydatków na opiekę zdrowotną.