EXPERIMENTAL CARDIOVASCULAR AND LUNG RESEARCHBrain activity monitoring by compressed spectral array during deep hypothermic circulatory arrest in acute aortic dissection surgery - Urbanowicz, Tomasz K.; Budniak, Wiktor; Buczkowski, Piotr; Perek, Bartłomiej; Walczak, Maciej; Tomczyk, Jadwiga; Katarzyński, Sławomir; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Monitorowanie czynności mózgu podczas operacji rozwarstwień aorty może przyczynić się do lepszego zrozumienia śródoperacyjnych zmian jego czynności bioelektrycznej. Cel: Ocena śródoperacyjna czynności bioelektrycznej mózgu za pomocą badania skompresowanego rozkładu widma ( compressed spectral array – CSA) podczas operacji z zastosowaniem głębokiej hipotermii i czasowego zatrzymania krążenia (deep hypothermic circulatory arrest – DHCA) oraz określenie wpływu operacji na funkcje poznawcze osób operowanych. Materiał i metody : Badaniem objęto 40 chorych (31 mężczyzn i 9 kobiet) w średnim wieku 60,2 ± 8,6 roku, z rozpoznaniem ostrego rozwarstwienia aorty, poddanych leczeniu chirurgicznemu w trybie nagłym, z zastosowaniem DHCA. Śródoperacyjnie czynność bioelektryczną mózgu monitorowano za pomocą badania CSA. Wyniki: W okresie śródoperacyjnym nie zmarł żaden pacjent. U 31 chorych (74%) podczas DHCA obserwowano ciszę bioelektryczną mózgu. Najniższą moc całkowitą aktywności bioelektrycznej mózgu stwierdzono podczas DHCA, odpowiednio, dla półkuli lewej 0,01 ± 0,05 nW oraz dla półkuli prawej 0,01 ± 0,03 nW. Wyniki testów neurologicznych uległy istotnie statystycznie pogorszeniu przede wszystkim u chorych, u których w okresie DHCA obserwowano aktywność bioelektryczną mózgu. Wnioski : Podczas operacji w głębokiej hipotermii do całkowitego zaniknięcia czynności bioelektrycznej mózgu dochodzi u ok. 75% chorych. Funkcje poznawcze u chorych operowanych w głębokiej hipotermii ulegają istotnemu pogorszeniu we wczesnym okresie pooperacyjnym szczególnie u chorych, u których podczas DHCA obserwowano aktywność bioelektryczną mózgu.