Zaawansowana endometrioza z naciekaniem ściany pęcherza moczowego u młodej kobiety - Malinowski, Andrzej; Szram, Krzysztof; Cieślak, Jarosław; Blewniewska, Grażyna; Augustyniak, Tomasz; Pawłowski, Tadeusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Przedstawiono przypadek endometriozy u 26-letniej pacjentki z utrzymującymi się ponad pół roku dolegliwościami dysurycznymi, niepoddającymi się leczeniu zachowawczemu, u której pomimo braku istotnych zmian cystoskopowych występował lity naciek endometriozy na ścianę pęcherza moczowego, wymagający usunięcia zmiany i plastyki ściany pęcherza moczowego.