CASE REPORTClinical application of Nuss procedure for chest wall deformity in Poland syndrome - Koizumi, Tomoe; Mitsukawa, Nobuyuki; Saiga, Atsuomi; Satoh, Kaneshige (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
U 6-letniej dziewczynki z zespołem Polanda zdiagnozowano ubytek tkanek twardych i miękkich klatki piersiowej. Pacjentka wymagała rekonstrukcji, aby ochronić jej klatkę piersiową i zmniejszyć opóźnienie rozwojowe. Zastosowanie urządzenia tytanowego używanego u dzieci z klatką piersiową lejkowatą zaowocowało prawidłowym kształtem klatki piersiowej. Wykorzystanie urządzenia pozwoliło też zapobiec pobraniu zdrowej tkanki żeber i mięśni i zachować tkanki na kolejną operację w okresie dojrzewania. Urządzenie umożliwiło wsparcie wzrostu klatki piersiowej pacjentki i utrzymanie jej prawidłowego kształtu. Po 66 miesiącach od usunięcia urządzenia kontur klatki piersiowej został utrzymany. Zmiany w kształcie klatki piersiowej oceniono za pomocą przedoperacyjnej i pooperacyjnej tomografii komputerowej, uwidaczniając wyraźną poprawę. Autorzy pracy oceniają, że opisana technika jest łatwą, małoinwazyjną, bezpieczną i uzasadnioną metodą leczenia deformacji klatki piersiowej u dzieci w wieku szkolnym.