CASE REPORTFistulization of hydatid mediastinal cyst to the anterior thoracic wall: case report - Sevinc, Serpil; Samancıiar, Ozgur; Ozturk, Taner; Unsal, Saban; Kaya, Seyda Ors (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Bąblowica/echinokokoza jest częstym odzwierzęcym schorzeniem pasożytniczym w populacjach zajmujących się uprawą roli i hodowlą zwierząt. Pasożyty obserwuje się najczęściej w wątrobie i płucach dorosłych pacjentów. Śródpiersiowe umiejscowienie choroby występuje bardzo rzadko. W pracy przedstawiono przypadek 31-letniego chorego z bąblowicą w przednim śródpiersiu, która wytworzyła przetokę do prawego obszaru podobojczykowego, oraz przegląd literatury tematu. Pacjenta operowano przez częściową sternotomię. Usunięto torbiel oraz przetokę.