CASE REPORTAscending aortic dilatation as a late complication after implantation of a mechanical aortic valve performed 37 years earlier - Zając, Piotr; Plewka, Michał; Rogowski, Waldemar; D. Kasprzak, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Zwężenie zastawki aortalnej ( aortic stenosis – AS) jest trzecią najczęstszą chorobą układu sercowo-naczyniowego. Operacja wymiany zastawki ( aortic valve replacement – AVR) nadal pozostaje jedyną formą skutecznej terapii dużej grupy chorych z AS. U części pacjentów ze stenozą aortalną dochodzi do postenotycznego poszerzenia aorty wstępującej – najczęściej u pacjentów ze współistniejącą niedomykalnością aortalną, dwupłatkową zastawką aortalną oraz po AVR. Jednocześnie istotny dylemat stanowi kardiochirurgiczna kwestia ewentualnej jednoczesnej operacji poszerzonej aorty wstępującej u pacjentów kwalifikowanych do AVR, co zwiększa ryzyko powikłań oraz śmiertelność okołooperacyjną. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki z tętniakiem aorty wstępującej oraz wszczepioną 37 lat wcześniej w pozycji aortalnej sztuczną zastawką Lillehei-Kaster 16 ECC.