REHABILITATIONPhysical activity in patients with grown-up congenital heart defects after comprehensive cardiac rehabilitation - Gierat-Haponiuk, Katarzyna; Haponiuk, Ireneusz; Jaworski, Radosław; Chojnicki, Maciej; Szalewska, Dominika; Leszczyńska, Katarzyna; Bakuła, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Wśród wielu problemów sygnalizowanych przez dorastających pacjentów z wrodzonymi wadami serca ( grown-up congenital heart – GUCH) podstawowym wydaje się – powszechne w społeczeństwie – przekonanie o bliżej nieokreślonym ograniczeniu ogólnej sprawności związanym z wadą serca i jej wcześniejszym leczeniem. Poprawie aktywności fizycznej pacjentów z GUCH może służyć odpowiednio przygotowany program kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej (KRK-GUCH) stanowiący kolejny, odległy etap leczenia. Cel: Ocena wpływu KRK-GUCH na aktywność fizyczną pacjentów w odległym okresie po chirurgicznej korekcji wrodzonych wad serca. Materiał i metody: Do badania włączono 57 pacjentów (30 kobiet, 27 mężczyzn) w wieku 23,7 ± 4,1 roku, będących minimum 12 miesięcy po korekcji operacji ubytku w przegrodzie międzykomorowej ( ventricular septal defects – VSD) lub w przegrodzie międzyprzedsionkowej ( atrial septal defects – ASD). Wszystkim pacjentom zaproponowano udział w programie KRK-GUCH. Utworzono dwie grupy: poddaną rehabilitacji – grupa A (n = 31), oraz nieuczestniczącą w programie rehabilitacji – grupa B (n = 26). U wszystkich pacjentów wykonano wstępne badania czynnościowe, po czym wdrożono program KRK-GUCH. Po 30 dniach od badania wstępnego ponownie oceniono pacjentów z obu grup, stosując takie same narzędzia badawcze jak we wstępnym badaniu. Wyniki: U pacjentów z grupy nierehabilitowanej (grupa B) stwierdzono istotnie niższą aktywność fizyczną po miesiącu od badania wstępnego niż w grupie pacjentów rehabilitowanych w ramach programu KRK-GUCH (grupa A). Wnioski : Wdrożenie programu kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej KRK-GUCH poprawia aktywność fizyczną i tym samym najprawdopodobniej jakość życia pacjentów w późnym okresie po chirurgicznej korekcji wrodzonych wad serca. Zaproponowany program KRK-GUCH może stanowić uzupełnienie holistycznej opieki w opisywanej grupie pacjentów po korekcji wrodzonych wad serca.