Ocena efektów nieoperacyjnego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu u kobiet za pomocą różnych metod diagnostycznych - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; Wrońska, Barbara; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Współczesna uroginekologia dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, często o nie do końca określonej przydatności klinicznej. Z powodu niedoskonałości metod diagnostycznych i operacyjnych przyjmuje się, że większość pacjentek w pierwszym etapie powinna być leczona zachowawczo. Celem pracy była ocena efektów nieoperacyjnego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu za pomocą różnych badań uroginekologicznych. Do badania początkowo włączono 50 pacjentek z objawami wnm I, II i III stopnia. Na wizytę kontrolną po 6 mies. zgłosiło się 46 kobiet. Za pomocą różnych badań uroginekologicznych oceniono efekt półrocznego stosowania ćwiczeń mięśni przepony moczowo-płciowej (ćwiczeń Kegela). U kobiet z pH >5 dodatkowo stosowano dopochwowo estrogeny. W zależności od zastosowanej metody diagnostycznej wyleczenie stwierdzono u 6,5–58,6% pacjentek.