Ocena stanu fibrynolizy ustrojowej u kobiet w okresie menopauzy z zakrzepicą żył głębokich kończyn dolnych - Stefańczyk, Ludomir; Owczarek, Danuta; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
W pracy poddano analizie stan układu fibrynolitycznego kobiet będących w okresie menopauzy, mających zdiagnozowaną zakrzepicę żył głębokich kończyn dolnych, stosujących lub nie hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Kobiety uczestniczące w badaniu podzielono na 3 grupy: 1. grupa H (zakrzepica + HTZ); 2. grupa Z (zakrzepica, bez HTZ); 3. grupa K (kontrolna – HTZ, bez zakrzepicy). W surowicy krwi oznaczano: aktywność plazminogenu, stężenie D-dimeru, PAI-1, t-PA oraz kompleksów PAP. Zakrzepicę żylną rozpoznawano w badaniu USG-CD. Stwierdzono: 1. podwyższone stężenia D-dimeru w grupie H; 2. wysokie stężenia PAI-1 oraz PAP we wszystkich grupach kobiet. Wnioski: 1. Okres menopauzy charakteryzuje się stanem upośledzonej fibrynolizy ustrojowej. 2. U kobiet stosujących HTZ zakrzepica wykrywana jest we wcześniejszej fazie niż w grupie kobiet bez leczenia hormonalnego.