Sądowo-lekarska analiza przypadku wielokrotnego zabójstwa z użyciem broni palnej - Kuruc, Roman; Šidlo, Jozef; Zummerová, Anežka; Šikuta, Ján; Baloghová, Andrea (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Pomimo istnienia zorganizowanej przestępczości na Słowacji nie zaobserwowano żadnego przypadku, w którym jedna osoba użyłaby broni palnej przeciwko grupie ludzi, jak zdarza się w Stanach Zjednoczonych lub Europie Zachodniej. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie „wyjątkowego” przypadku w historii słowackiej przestępczości, w którym jeden sprawca uzbrojony w broń palną zabił 6 członków rodziny, a także ranił lub zabił kilka przypadkowych osób.