Motywacja w samobójstwie rozszerzonym - Kuruc, Roman; Šidlo, Jozef; Baloghová, Andrea; Zdarilek, Martin; Zummerová, Anežka; Šikuta, Ján (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Badanie motywacji zachowań samobójczych w przypadkach tzw. rozszerzonych samobójstw ma ogromne znaczenie z punktu widzenia medycyny sądowej oraz psychologii. Inicjatorem tego typu zachowań jest często osoba cierpiąca na endogenną depresję. Powody udanych samobójstw nie są powszechnie znane. Niniejsza praca ma na celu wykazanie motywu udanego rozszerzonego samobójstwa, które rzadko występuje w naszych warunkach, dwóch członków rodziny – ojca i syna. Przypadek ten został dokładnie przeanalizowany z zastosowaniem metod morfologicznych oraz za pomocą dodatkowych badań laboratoryjnych. List samobójczy pozostawiony przez ofiarę i ukryty w nietypowy sposób udało się znaleźć wyłącznie dzięki sekcji zwłok obu osób. Sposób popełnienia samobójstwa – powieszenie się – był jednym z najczęściej występujących zarówno w regionie, jak i kraju. Mężczyźni nie byli pod wpływem toksycznych substancji. Motywem samobójstwa była ucieczka od trudnych warunków życiowych.