Ból jako czynnik determinujący stan emocjonalny kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi oraz chemioterapii - Stępień, Renata B.; Wiraszka, Grażyna R.; Zdziebło, Kazimiera; Majzner, Magdalena (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wprowadzenie: Ból nowotworowy jest bólem przewlekłym o wielorakich mechanizmach powiązanych z istotą choroby, przebiegiem jej terapii, a także czynnikami psychospołecznymi. Cel pracy: Ocena zależności między natężeniem bólu nowotworowego u kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi będących w końcowym etapie chemioterapii a nasileniem negatywnych reakcji emocjonalnych. Materiał i metody: Badaniem objęto 118 kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi oraz poddanych chemioterapii na Oddziale Chemioterapii Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w Kielcach w 2011 roku. Metody badawcze stanowiły sondaż diagnostyczny oraz analiza dokumentacji medycznej. Wyniki : Silnego stresu emocjonalnego w postaci lęku i depresji doświadczało odpowiednio 48,3% i 29,7% pacjentek, a agresji 15,2%. Intensyfikacja bólu korelowała z nasilaniem się u badanych lęku (r = 0,37; p < 0,0001), depresji (r = 0,35; p < 0,01) oraz agresji (r = 0,30; p < 0,01). Wnioski : Zachowanie rekomendowanego przez Światową Organizację Zdrowia schematu leczenia przeciwbólowego w postaci tzw. drabiny analgetycznej stanowi skuteczną formę terapii przewlekłego bólu nowotworowego u kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym, będących w końcowej fazie chemioterapii. Efektywna farmakoterapia bólu nowotworowego istotnie wpływa na redukcję nasilenia negatywnych reakcji emocjonalnych, tj. lęku, depresji oraz agresji, u pacjentek po mastektomii z wdrożoną chemioterapią. Chemioterapia raka piersi wiąże się z przeżywaniem przez chore wysokiego natężenia lęku, depresji oraz agresji. Ból stanowi istotny objaw determinujący stan emocjonalny kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi poddawanych chemioterapii.