Klastry trafiły pod strzechy - Pędziński, Bartosz (Menedżer Zdrowia, 2014)
Zgodnie z klasyczną definicją klaster to geograficzne skupisko wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych dostawców, jednostek świadczących usługi, firm działających w pokrewnych sektorach i związanych z nimi instytucji (np. jednostek naukowo-badawczych, samorządów, organizacji NGO), konkurujących ze sobą, ale i współpracujących. Siła klastra osiągana jest dzięki tzw. masie krytycznej, kiedy przy odpowiedniej liczbie i rodzajach podmiotów uczestnicy klastra są w stanie osiągnąć znacznie więcej, niż gdyby działali na własną rękę.