999 czy 112 - Guła, Przemysław (Menedżer Zdrowia, 2014)
Obserwując ewolucję polskiego systemu powiadamiania ratunkowego, można opisać ją w trzech etapach. Pierwszy to rozpoczęcie budowy zintegrowanego systemu powiadamiania, następny – próba wydania bardzo dużych funduszy z projektów UE oraz w końcu… zrobienia czegokolwiek użytecznego. Z różnym, często marnym skutkiem.