Pożar na pokładzie - Czerkas, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2014)
Z reguły przychodzi nieoczekiwanie jako następstwo zdarzeń nieprzewidzianych, zakłócających normalny tryb działalności przedsiębiorstwa. Trawi organizację od wewnątrz i powoduje problemy w otoczeniu. Czasami zaś zbliża się wolnymi krokami, usypia czujność menedżerów, zaślepia, żeby w końcu uderzyć z całą mocą i objawić się skutkami trudnymi do usunięcia. Tak działa kryzys we współczesnych organizacjach.