Badanie sądowo-lekarskie w przestępstwach przeciwko wolności seksualnej w materiałach Zakładu Medycyny Sądowej Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w latach 2006–2013 - Engelgardt, Piotr; Cychowska, Magdalena; Bloch-Bogusławska, Elżbieta (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Przeanalizowano 46 badań osób pokrzywdzonych w sprawach przeciwko wolności seksualnej z lat 2006–2013 i porównano z danymi literaturowymi. Wszystkie przypadki dotyczyły osób płci żeńskiej. W 9 przypadkach (20%), wg ustaleń z wywiadu, zdarzenia dotyczyły tzw. innych czynności seksualnych, głównie dotykania miejsc intymnych, w 31 przypadkach (67%) doszło do odbycia stosunku płciowego, natomiast 6 badanych osób (13%) nie pamiętało przebiegu zdarzenia. Obrażenia okolic narządów płciowych występowały u 26% ofiar napaści seksualnej. Obrażenia pozostałych części ciała stwierdzono u 73% pokrzywdzonych. U żadnej z badanych nie odnotowano obecności poważnych obrażeń, np. złamań kości, ran, urazów głowy z utratą przytomności. W 29 przypadkach (63%) badanie przeprowadzono w ciągu 24 godzin od zdarzenia, w 6 (13%) w ciągu 24–48 godzin, w pozostałych 11 przypadkach (24%) wykonano je po upływie 48 godzin. Z 46 badanych kobiet 29 (63%) umyło miejsca intymne w okresie między zdarzeniem a badaniem. W każdym przypadku pobierano materiał do badań genetycznych i zabezpieczano w Zakładzie Medycyny Sądowej Collegium Medicum w Bydgoszczy.