Zakażenie endogenne a odpowiedzialność cywilna szpitala – studium przypadku - Wąsik, Damian; Wąsik, Natalia; Sygit, Bogusław; Dubiel, Mariusz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Przedmiotem publikacji jest ocena prawna zakażenia endogennego – specyficznego typu zakażenia szpitalnego. Zasadniczym celem publikacji jest odpowiedź na pytanie, czy istnieją medyczne i prawne podstawy odpowiedzialności cywilnej za zakażenia endogenne oraz traktowanie zakażeń endogennych jako błędu medycznego lub zdarzenia medycznego. Jako metodę badawczą zastosowano studium indywidualnego przypadku. Przeanalizowano przebieg postępowania cywilnego o zadośćuczynienie za zakażenie szpitalne pacjentki jednego z polskich szpitali, rozstrzygniętego w 2013 r. Głównym wnioskiem publikacji jest postulat rozgraniczania zdarzeń medycznych i niezawinionych przez lekarzy powikłań wynikłych z reakcji organizmu ludzkiego na czynności medyczne. Autorzy zwracają uwagę, że zakażenia endogenne powinny być traktowane jako drugi z wymienionych przypadków.