Oznaczanie kokainy i benzoiloekgoniny w paznokciach metodą chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrem mas z jonizacją przez elektrorozpylanie - Sykutera, Marzena; Piotrowski, Przemysław; Bloch-Bogusławska, Elżbieta (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2014)
Paznokcie obok włosów są materiałem biologicznym, którego analiza daje możliwość potwierdzenia przyjęcia ksenobiotyku nawet po kilku miesiącach od ich zażycia. Wyniki analizy paznokci mogą być wykorzystane np. jako dowód w sprawach z zakresu prawa cywilnego i karnego, w których fakt zażywania narkotyków w przeszłości może wpłynąć na decyzję sądu. W pracy przedstawiono wyniki badań próbki paznokci pobranej od mężczyzny, który był podejrzany o handel kokainą i wprowadzenie jej do obrotu. Mężczyzna przyznał się, że narkotyk posiadał na własny użytek, ponieważ jest uzależniony od kokainy. Analiza paznokci metodą chromatografii cieczowej z detektorem mas (LC-ESI-MS) wykazała obecność kokainy w stężeniu 47 ng/mg oraz benzoiloekgoniny w stężeniu 14 ng/mg