Angiosarcoma – nowa choroba wskaźnikowa w przebiegu zakażenia HIV – szansa na skuteczną terapię czy przypadek samoistnej regresji? - A. Berkan, Maciej; Koślińska-Berkan, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Mięsaki naczyniowe ( angiosarcoma ) należą do rzadkich nowotworów złośliwych. Podstawową metodą ich leczenia jest postępowanie chirurgiczne, w postaciach zaawansowanych uzupełnione o radioterapię i chemioterapię. Pomimo stosowanych metod leczenia, wyniki odległe uzyskiwane w terapii mięsaków naczyniowych są złe i nie przekraczają 35 proc. przeżyć 5-letnich. Współistnienie niektórych nowotworów, o ustalonej etiologii wirusowej i AIDS, stało się podstawą ustalenia klinicznych kryteriów rozpoznania AIDS. Jednocześnie prowadzona kuracja antyretrowirusowa stwarza nadzieję na poprawę wyników leczenia nowotworów wskaźnikowych. Samoistna regresja nowotworów jest natomiast niezwykle rzadkim zjawiskiem, którego mechanizm nie został do chwili obecnej ustalony. Przedstawiono przypadek chorego, zakażonego HIV, u którego doszło do regresji mięsaka naczyniowego kończyny dolnej. U chorego nie przeprowadzono radykalnego leczenia chirurgicznego ani nie stosowano metod leczenia uzupełniającego, takich jak radio- i chemioterapia. Opisany fenomen obserwowano w trakcie prowadzonej terapii antyretrowirusowej, uzyskując stopniową poprawę wartości CD4 z 9 do 267 kom/Ul. Jednocześnie w ciągu 4 lat obserwacji nie stwierdzono u chorego nawrotu mięsaka ani przerzutów odległych. Przedstawiony przypadek pokazuje nietypowy przebieg mięsaka, który nie należy do nowotworów wskaźnikowych, charakterystycznych dla rozpoznania AIDS. Obserwowana regresja nowotworu w trakcie leczenia przeciwwirusowego, może otwierać nowe możliwości w leczeniu mięsaków naczyniowych.