Toczeń odmrozinowy – opis przypadku - Zając, Natalia; Markiewicz, Agnieszka; Chuchla-Szczupacka, Katarzyna; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka; Placek, Waldemar (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Toczeń odmrozinowy (ang. chilblain lupus erythematosus – CHLE) jest przewlekłą postacią tocznia rumieniowatego, występującą głównie u kobiet w średnim wieku, która charakteryzuje się bolesnymi ogniskami rumieniowo-nadżerkowymi na dystalnych częściach ciała po ekspozycji na zimno. Toczeń odmrozinowy może wyprzedzać rozwój pełnoobjawowego tocznia rumieniowatego układowego (ang. systemic lupus erythematosus – SLE) lub pojawić się, gdy choroba jest już w pełni rozwinięta. Może także występować jako izolowana postać tocznia. Dotychczas nie istnieją jednoznacznie zdefiniowane wytyczne dotyczące postępowania terapeutycznego w CHLE. Cel pracy. Przedstawienie przypadku CHLE i metod terapeutycznych. Opis przypadku. Prezentujemy przypadek 44-letniej pacjentki, u której rozpoznanie CHLE wyprzedziło wystąpienie pełnoobjawowego SLE. Chora była leczona wieloma lekami bez poprawy, dopiero terapia mykofenolanem mofetylu z metyloprednizolonem i pentoksyfiliną pozwoliła na uzyskanie kontroli objawów i częściowej poprawy. Wnioski. Toczeń odmrozinowy stanowi wyzwanie terapeutyczne. Opisany przypadek wykazuje, że w przypadkach opornych na leczenie wielolekowa terapia złożona z mykofenolanu mofetylu i metyloprednizonu oraz pentoksyfiliny może okazać się skuteczna w okresach zaostrzeń.