Erythema ab igne – jako efekt uboczny pracy w kwiaciarni – opis przypadku i przegląd literatury - Jaworek, Andrzej K.; Jaworek, Magdalena; Jelonek, Iga; Mleczko, Mateusz; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Erythema ab igne (EAI) to rzadka choroba skóry (od czasu popularyzacji centralnego ogrzewania) charakteryzująca się siateczkowatymi zmianami rumieniowo-przebarwieniowymi wywołanymi długotrwałą ekspozycją na promieniowanie podczerwone. Schorzenie przebiega zwykle łagodnie, niemniej przewlekłe narażenie na ciepło może skutkować pojawieniem się w obrębie naskórka komórek dysplastycznych, a nawet rozwojem raka kolczystokomórkowego. Patogeneza schorzenia wciąż nie jest w pełni poznana. Cel pracy. Przedstawienie trudności diagnostyczno-terapeutycznych związanych z EAI. Opis przypadku. Przedstawiono przypadek chorej z EAI, u której zmiany wystąpiły w wyniku stałego narażenia podudzi na ciepło emitowane przez urządzenie grzewcze w trakcie pracy w kwiaciarni, oraz piśmiennictwo dotyczące praktyki klinicznej, diagnostyki różnicowej i metod terapii tej choroby. Wnioski . Chociaż EAI jest schorzeniem rzadkim, konieczna jest wzmożona czujność onkologiczna u każdego pacjenta z tym rozpoznaniem.