Kolejka do kolejki - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2015)
Po wejściu w życie tzw. pakietu onkologicznego najczęściej zadajemy sobie pytanie, czy spowoduje on zmniejszenie kolejek i czy zastosowane narzędzia będą skuteczne. Pierwszy miesiąc obowiązywania regulacji pozwala już ocenić ich skutki i przewidzieć, czy zostanie osiągnięty cel założony przez Ministerstwo Zdrowia. Warto zatem przeanalizować kluczowe instrumenty, jakimi posłużył się resort w celu likwidacji kolejek.